Dijital işlemcilerin faydaları nelerdir?

Dijital işlemcilerin faydaları nelerdir?

özet

Dijital işlemcinin temel olarak frekans bölme işlevine sahip olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda, frekans bölme frekansı, bir bakışta net olan ve insanların anlamasını sağlayan dijital biçimde görüntülenir. Ayrıca, frekans bölümünün doğruluğu ve sinyalin sinyal-gürültü oranı büyük ölçüde iyileştirilmiştir. Yukarı. Karşılaştırma için örnek olarak bdx 260 dijital hoparlör işlemcisini ele alalım.

Dijital işlemcilerin faydaları nelerdir?
Dijital işlemcilerin faydaları nelerdir?

Dijital işlemcinin temel olarak frekans bölme işlevine sahip olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda, frekans bölme frekansı, bir bakışta net olan ve insanların anlamasını sağlayan dijital biçimde görüntülenir. Ayrıca, frekans bölümünün doğruluğu ve sinyalin sinyal-gürültü oranı büyük ölçüde iyileştirilmiştir. Yukarı.


Karşılaştırma için örnek olarak bdx 260 dijital hoparlör işlemcisini ele alalım.
Dört yollu üst düzey bir ses sistemi kurmamız gerekirse, bdx 260 dijital hoparlör işlemcisine 2 standart tam ses sinyali girdikten sonra, onu dört frekans bandına bölerek farklı hoparlörlere çalışmasını sağlayabiliriz:

1. bdx 260 dijital hoparlör işlemci çıkış sinyalinin ilk kanalı subwoofer hoparlöre sağlanır. Çalışma frekansı aralığı 30Hz-150Hz'e ayarlanmıştır ve geçiş noktası yaklaşık 90Hz'e ayarlanmıştır.


2. bdx 260 dijital hoparlör işlemcisinin ikinci kanalı çıkış sinyali bas hoparlöre verilir. Çalışma frekansı aralığı 130Hz-450Hz olarak ve geçiş noktası yaklaşık 220Hz olarak ayarlanmıştır.


3. bdx 260 dijital hoparlör işlemci çıkış sinyalinin 3. ve 4. kanalları, düşük-orta seviye hoparlörler için sağlanmıştır. Çalışma frekansı aralığı 400Hz-800Hz olarak ve geçiş noktası yaklaşık 500Hz olarak ayarlanmıştır.


4. bdx 260 dijital hoparlör işlemci çıkış sinyalinin 5. ve 6. kanalları, orta ila yüksek perdeli hoparlörler için sağlanmıştır. Çalışma frekansı aralığı 750Hz-20000Hz'e ve geçiş noktası yaklaşık 2000Hz'e ayarlanmıştır.
Bir geçiş noktası ayarladıktan sonra dijital işleme kullanımının optimal bir çalışma frekansı aralığı ayarlayabildiğini görebilirsiniz. Elektronik frekans bölücüdeki analog devre ile böyle kesin bir frekans bölünmesi elde edilemez.


Elbette yukarıdaki örneklerde çalışma frekans aralığı ve geçiş noktası sabit değildir ve hoparlörlere ve ses alanına göre ince ayarlar yapılmalıdır.
Ayırıcı kullanırken dikkat edilmesi gereken sorunlar

1. Geçiş noktası: 2 yönlü bir ses sisteminde geçiş noktasının ayarlanması aslında bas hoparlörlere değil, orta ve yüksek aralıklı hoparlörlere bağlıdır.

Çünkü bas hoparlörler 300 Hz'nin altında çalışabilir, ancak bazı orta ila tiz hoparlörler çok küçük bir hoparlör çapına ve yetersiz dinamik aralığa sahiptir. Güvenliklerini sağlamak için 200Hz üzerinde çalışmalıdırlar. Geçiş noktası şu anda 130Hz civarındaysa, bu orta-tiz hoparlörler çalışırken tehlikelidir.


2. Ses kontrolü: Giriş seviyesi veya çıkış seviyesi fark etmeksizin, ayarlarken bir derece olmalı ve çok fazla açmayın.

Frekans bölücü üzerinde bulunan ses düğmeleri çok fazla çevrilirse ve sistemin ses basıncı yeterli değilse, frekans bölücünün önündeki sinyalin seviyesini ayarlayın veya amplifikatörün seviye ve ses azaltma anahtarını ayarlayın. frekans bölücünün altında. .

Buna özellikle dikkat edin, aksi takdirde frekans bölücüdeki sinyal bozulacak ve alt seviye ekipman kolayca zarar görecektir.
3. Bazı crossover'larda bir buton var: X10 butonu, rastgele basmamaya dikkat edin.


Örneğin crossover noktamız 200Hz olarak ayarlanırsa bu butona 200X10 basmak 2000Hz olur yani gerekmedikçe genelde bu butona basmayın.


4. Bazı çapraz arka panellerde, iki stereo sinyali tek bir çıkışta sentezleyebilen ve alçak hoparlörler arasındaki ses girişimini azaltabilen bir bas modu seçeneği bulunur.


Uygun şekilde kullanabilirsiniz. Tabii ki, bas geçiş noktası daha yüksekse, subwoofer'dan gelen sesin belirli bir yönlendirme derecesi olacaktır. Şu anda 2 stereo sinyal durumunda daha iyi çalışması gerekir.


5. Stereo çalışma modu ve mono çalışma modu: Şu anda kullandığımız crossover'ların çoğu ikiye bölünmüş durumda. Esneklik ve çok yönlülük göz önüne alındığında, bu geçitlerin arka panelinde genellikle stereo ve mono Çalışma modu anahtarı bulunur.


Bu anahtar mono çalışma moduna yerleştirilirse, bu geçiş çift kanallı 2 yollu geçişten tek kanallı 3 yollu geçişe dönüşecektir.


Bu nedenle, gerekmedikçe, bu çalışma anahtarını kolayca değiştirmeyin, aksi takdirde geçişin arkasındaki sinyal çıkış portu tarafından frekans sinyali çıkışı çok farklı olacaktır! Daha hafif olanlar ses kalitesini bozar, daha ciddi olanlar ekipmana zarar verebilir!
6. Sistemdeki bas sinyalinin çıkışı orta-tiz sinyalinin çıkışı ile karıştırılmamalıdır, aksi takdirde tiz sinyali woofer hoparlöre, bas sinyali ise tweeter hoparlörüne verilir. Bu sayede ses sisteminde gerçekten ses yok. Çünkü frekans yanlış! Belki hoparlörleri yakacaktır!


7. Ana konuşmacının frekansa bölünmüş olup olmadığı: Yukarıda ana konuşmacının çapraz geçiş yapması gerekip gerekmediği, herkesin kendi görüşüne sahip olması gerekir. Anlamadıysanız, karar vermeden önce birkaç kez karşılaştırıp test edebilirsiniz. Karar vermeyi anlamadığınızda kör olmayın.


8. Frekans bölümü için bir dijital işlemci kullanırken, hangisinin frekans bölüm noktası ve hangisinin çalışma frekansı aralığı olduğunu ayırt ettiğinizden emin olun.


Ek olarak, çalışma frekansı aralığının başlangıç ve bitiş noktasında 6dB, 12 dB, 24 dB, 48 dB gibi bir frekans zayıflama gücü seçeneği olacaktır, çeşitli seçenekler, esnek bir şekilde kullanmalıyız, genellikle 24 dB daha uygundur.