Dijital ses ekipmanı: DSP dijital sinyal işleme teknolojisi nedir?

Dijital ses ekipmanı: DSP dijital sinyal işleme teknolojisi nedir?

özet

Yeni nesil ürünlerle birlikte ses teknolojisi geleneksel analog teknolojiden dijital ses teknolojisine geçmiştir.

Dijital ses ekipmanı: DSP dijital sinyal işleme teknolojisi nedir?
Ses endüstrisi, analog ses aşamasından dijital ses aşamasına geçiş aşamasındadır. Dijital ses, sesin kaçınılmaz bir gelişme eğilimi haline geldi. Dijital ürünler artık toplumda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeni nesil ürünlerle birlikte ses teknolojisi geleneksel analog teknolojiden dijital ses teknolojisine geçmiştir.

Şu anda sıklıkla kullandığımız dijital cihazlar: dijital mikserler, dijital işlemciler, dijital karaoke efektleri vb.

Peki sıkça duyulan DSP dijital sinyal işleme teknolojisi nedir?
Herhangi bir akıllı dijital sistemde, her türlü veriyi hesaplamaktan sorumlu işlemci, merkezin çekirdeğidir ve ses sisteminde bir istisna değildir. Son yıllarda ister profesyonel sahne ses sistemi, ister ev ses sistemi veya araç ses sistemi olsun, dijital ses işlemcisi DSP (Digital Signal Processer) büyük bir gelişme göstermiş, teknoloji her geçen gün değişmekte ve uygulaması giderek yaygınlaşmakta ve popüler hale gelmektedir.
1. DSP tanımı

DSP'nin tam adı Dijital Sinyal İşlemci, yani dijital sinyal işleme teknolojisidir. Dijital sinyal işleme, insanların ihtiyaçlarını karşılayan bir sinyal formu elde etmek için dijital formdaki sinyalleri toplamak, dönüştürmek, filtrelemek, tahmin etmek, geliştirmek, sıkıştırmak ve tanımlamak için bilgisayarların veya özel işleme ekipmanlarının kullanılmasıdır. DSP çipi, dijital sinyal işleme teknolojisini gerçekleştirebilen çipi ifade eder.

DSP'nin çalışma prensibi, analog sinyalleri almak ve bunları 0 veya 1 dijital sinyallere dönüştürmektir. Ardından, dijital sinyali değiştirin, silin ve güçlendirin ve dijital verileri, diğer sistem çiplerinde analog verilere veya gerçek ortam formatına geri çevirin.
2. DSP sisteminin avantajları

Analog sinyal işleme sistemleriyle karşılaştırıldığında, genel amaçlı DSP çiplerine dayalı dijital sinyal işleme sistemleri aşağıdaki avantajlara sahiptir:

(1) Yüksek hassasiyet, güçlü parazit önleme özelliği ve iyi stabilite. Doğruluk yalnızca niceleme hatasından etkilenir, yani sınırlı kelime uzunluğu, sinyal-gürültü oranı yüksektir ve cihaz performansı küçüktür. Sıcaklık ve ortam gibi dış etkenlerden daha az etkilenir.

(2) Programlama uygundur ve karmaşık algoritmaları (uyarlanabilir algoritmalar dahil) uygulamak kolaydır. DSP çipi, karmaşık sinyal işlemeyi gerçekleştirebilen yüksek hızlı bir bilgi işlem platformu sağlar.

(3) Programlanabilir kontrol, sistemin işlevi ve performansı değiştiğinde, yeniden tasarlamaya, birleştirmeye ve hata ayıklamaya gerek yoktur. Farklı sayısal filtrelerin gerçekleştirilmesi (low pass, high pass, band pass); yazılım radyosunda farklı çalışma modlarında radyo iletişimi; sanal cihazlarda filtreler ve spektrum analizörleri.

(4) Arayüz basittir, sistemin elektriksel özellikleri basittir ve veri akışı standart bir protokolü benimser.

(5) Uygun entegrasyon.

(6) Analog işleme ile gerçekleştirilemeyen işlevleri gerçekleştirebilir: doğrusal faz, çoklu örnekleme hızı işleme, basamaklama, kolay depolama, vb.;

(7) Çok düşük frekanslı sinyaller için kullanılabilir.
Dijital sinyal işlemcilerinin ortaya çıkışı, dijital sinyal işleme teknolojisinin ortaya çıkmasına ve hızlı bir şekilde gelişmesine yol açmıştır. Ses kalitesi açısından, dijital ses analogdan dijitale/dijitalden analoga dönüştürme yoluyla dönüştürüldükten sonra, ses kalitesi analoga ne kadar yakınsa o kadar iyidir. Büyük avantaj.

Dijital sinyaller, iletim sırasında analog sinyaller gibi kayıp ve parazite maruz kalmadığından, giderek daha fazla ses ürünü, CD çalarlar ve DVD'ler gibi dijital giriş arabirimlerini kullanır.
3. Dijital ses ekipmanında DSP ana işlevleri

Ses ekipmanı işlevinde, DSP temel olarak frekans bandının frekans bölme ayarı, geçiş noktasının eğim ayarı, karıştırma, bölme, gecikmeli oynatma ve farklı EQ eşitleme dahil olmak üzere farklı kanalların giriş sinyalini ve çıkış sinyalini ayarlamak ve düzeltmekten sorumludur. frekans noktaları vb., kullanıcıların bu ayarlamalar aracılığıyla ses çalmadaki kötü ses efektlerini çözmelerine ve ihtiyaç duydukları ses formunu şekillendirmelerine ve ihtiyaç duydukları hoş dinleme hissini elde etmelerine olanak tanır.

Profesyonel ses konusunda biraz bilgisi olan arkadaşlar hemen aklına gelir: Bu DSP işlevleri bir “mikser”e benzemiyor mu? Aslında DSP, büyük ölçüde bir miksere benzer bir rol oynar. Devre yoluyla sinyal akımını elektronik olarak düzelten geleneksel karıştırıcılarla karşılaştırıldığında, DSP sinyali dijitalleştirmek için dijital çipler + bilgisayar yazılımı kullanır. Ayarlama, küçük ayak izi, rahat çalışma ve ayar doğruluğu genellikle daha yüksektir ve işlevler daha kapsamlı ve zengindir, bu nedenle uygulama kapsamı doğal olarak daha geniştir. Örneğin, son yıllarda, profesyonel sahne sesi ve mekan sesi alanlarında, DSP ekipmanı yavaş yavaş yerini aldı Geleneksel miksaj konsollarının pazar payını kazanmak için, yeni tanıtılan bazı miksaj konsolları genellikle DSP yazılımı ile derinlemesine entegre edilmiştir. daha fazlası DSP konsollarının özelliklerini yansıtır.
Sinbosen'de DSP GÜÇ AMPLİFİKATÖRÜ, DSP İŞLEMCİ var ↓